Любовта буквално прави човек сляп.Учени от Австралия са открили какво точно

...
Любовта буквално прави човек сляп.Учени от Австралия са открили какво точно
Коментари Харесай

Учени: Влюбването влияе на мозъка като наркотиците

Любовта безусловно прави човек сляп.

Учени от Австралия са разкрили какво тъкмо прави влюбването с тялото ни - всичко се върти към единствения значим човек в живота ни. Особено новите влюбени са склонни да слагат обичания  на фундамент: те го идеализират, всичките им мисли се въртят към него, желаят да са физически покрай него и да извършват желанията и потребностите му.

Изследователски екипи от десетилетия се пробват да схванат за какво се държим по този метод. Според разбор на австралийски учени роля играе механизъм, който се подтиква от позитивни тласъци и задейства избрани държания.

Буйното в началото чувство за влюбване е обвързвано с невронна интензивност в областите на мозъка, които вземат участие в награждаването и мотивацията, страстите, половото предпочитание и възбудата. Известно е, че някои области на мозъка, които играят роля в сантименталната обич, се припокриват с така наречен система за метод или система за поведенческа активация (BAS). BAS ни кара да възприемаме по-силно позитивни тласъци, да се интересуваме от тях, да сме по-любопитни и да действаме по-уверено, както изяснява изследователското дуо в списание " Behavioural Sciences ". Чувствителността на BAS и надлежно силата на реакцията към позитивни тласъци се разграничава при обособените хора, тъй че може ли обичаният човек да е позитивен тласък, който да задейства типичното държание на влюбените хора?

" Хората, които изпитват сантиментална обич, демонстрират редица знания, страсти и държание, които демонстрират нараснала интензивност на BAS ", се споделя в проучването на Адам Боде от Австралийския народен университет в Канбера и Филип Кавана от Университета в Канбера.

Сега те са изследвали по-подробно вероятната връзка сред BAS и сантименталната обич.

Изследователите са попитали 1556 младежи, които се дефинират като влюбени, какво биха били подготвени да създадат за колегата си и какви усеща провокира сътрудникът им. Според резултатите фактически съществува връзка сред BAS и влюбените, които реагират на тласъци, свързани с обичания човек. Използвайки новоразработения си способ, откривателите даже са съумели да запишат какъв брой мощно реагира системата за метод към обичания човек във всеки обособен случай.

" Фактът, че придаваме изключително значение на обичаните хора, се дължи на взаимоотношението на хормоните окситоцин и допамин, които мозъкът ни освобождава, когато сме влюбени ", изяснява Кавана. " В BAS тези хормони обезпечават по-силно разбиране на обществените тласъци - да вземем за пример на индивида, който обичаме. По създание любовта задейства механизми в мозъка, които са свързани с позитивни усеща. "

" Мозъкът, който е надълбоко влюбен, е изложен на специфичен неврохимичен коктейл. Това е нещо като да си под въздействието на опиати ", изяснява Кристиан Вайс, експерт по психиатрия и психотерапия, който не е взел участие в проучването.

" Тази смяна в салдото на невротрансмитерите и хормоните може да бъде съпроводена и с по-рисково държание. Известните розови очила, през които влюбените хора виждат света, ги вършат по-склонни да подценяват евентуалните опасности и да правят дейности, които надвишават " рационалното " пресмятане на разноските и изгодите. "

Това се удостоверява и от терапевта Ерик Хегман, който от години съпътства проучванията върху сантименталната обич:

" От проучванията на мозъка знаем, че системата за заплащане на влюбените демонстрира реакции, сходни на тези на наркозависимите. "
По-възрастните хора също се влюбват интензивно
Влюбването е освен сравнимо с резултата на опиатите, само че има и паралели с обсесивно-компулсивното разстройство.

" Модели на нараснала интензивност могат да се следят в избрани области на мозъка както при влюбените, по този начин и при хората с обсесивно-компулсивно разстройство. Тези области са част от системата за заплащане и са свързани с възприятието на еуфория и мотивация ", изяснява ученият Вайс.

Това изяснява интензивните мисли, а може би и държание, които са ориентирани към избрана цел или човек и от които човек просто не може да се освободи. " Въпреки че създателите на проучването са изследвали единствено влюбени хора на възраст сред 18 и 25 години, интензивната пристрастеност никога не е запазена марка за младежите. Изследванията демонстрират, че мозъчната интензивност в ранната фаза на влюбването е доста сходна при по-младите и по-възрастните хора, съгласно Вайс, а Хегман също споделя: " Можете да се влюбите до уши на всяка възраст. "

Щастливо влюбените хора може от време на време да се държат малко ексцентрично, само че постоянно са по-самоуверени, смели и задоволени. На въпроса дали влюбените хора са по-мили, Хегман дава отговор: " Най-вече един към различен, само че не безусловно към другите. Но по принцип може да се каже, че повече влюбени и обичащи се хора биха създали тази планета по-добро място. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР